A Borászok Borászát felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöke, Prónay Bence felkérte az elmúlt évek Borászok Borászait, hogy állítsák össze 50 fős jelöltlistájukat a 2017-es Borászok Borászára, illetve nevezzenek egy főt a Borászok Barátja díjra.

A szüret utáni őszi időszak sosem egyszerű a Borászok Borászainak, hiszen ekkor kell papírra vetniük annak az ötven borásznak a nevét, akit méltónak találnak arra, hogy csatlakozzanak az „elit klubjukhoz” – olvasható a Turizmus Online-on.

A beérkezett neveket a kuratórium összesíti, majd  a Borászok Borászai véglegesítik egy kibővített, jelöltállító kuratóriumi ülésen, így születik meg az 50 fős jelöltlista.

Szintén a korábbi évek győzteseinek a joga, hogy egy-egy jelöltet állítsanak a Borászok Barátja díjra is, amelyet olyan civil kaphat meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

A jelöltállító kuratóriumi ülésen idén először eggyel több napirendi pont lesz. A Csapody Balázs, Gerendai Károly és Prónay Bence vezette kuratórium meghirdette a Borászok Borásza Ösztöndíjprogramot, amelynek nyerteséről itt születik meg a végső döntés.

A „Jövő Borásza” cím viselője többek között egymillió forintot kap féléves külföldi gyakorlatára, és hazai szüreti gyakorlatra is mehet a legjobb magyar borászok egyikéhez.