A szlovákiai élelmiszerüzlet-láncok több ezer tonnányi tartós élelmiszere végezte évente a kukában, noha a termék még fogyasztható lett volna. Ezeket a termékeket jótékonysági szervezetek kapják meg.

A rozsnyói katolikus karitász májusban nyitotta meg élelmiszerraktárát. Ezt megelőzően még meg kellett szereznie a szükséges engedélyeket. A szabályok szigorúak, a higiéniai szakemberek pedig gyakori ellenőrzéseket folytatnak – írja a hirek.sk.

A rozsnyói csapat csak pár embert számlál, így az élelmiszerkiadás a normál munkaidőn kívül történik. A raktárba csak a projektmenedzsernek van belépési engedélye, aki hogy mindezt megtehesse, előbb szakirányú továbbképzésen esett át.

Az ügyfeleknek szós szerint méretre készíti az élelmiszercsomagokat, például annak megfelelően, hogy a családban vannak-e gyermekek vagy idősek.

Az élelmiszerláncok elsősorban olyan tartós élelmiszereket adnak ki, amelyek a minőség-megőrzési idő leteltével sem veszítenek minőségükből. Ugyanakkor az ügyfelek egészséges élelmiszert is találnak. Gyümölcsöt, zöldséget is küldenek, amelyek nem lehetnek fonnyadtak vagy sérültek.