Az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

A növekedést az alacsony bázis is segítette, mert tavaly augusztus volt az a hónap, amikor a legalacsonyabb, mindössze 0,8 százalékos éves növekedést mért a statisztika.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent augusztusban. A termelés az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is a járműgyártás a fő húzóerő. A termelés több mint negyedét ez adja, a súlya pedig folyamatosan nő.

Az előző hónaphoz képest a visszaesés a járműgyártással függ össze: augusztusban több nagy járműgyártónál is hosszabb leállás volt, ahogy megtörtént ez tavaly augusztusban is. Az akkori jóval nagyobb leállás miatt a visszaesés is közel 5 százalékos volt.

A kiigazítatlan adatok szerint az idén márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,5 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 11,0 százalékos éves növekedés volt.

A munkanappal kiigazított éves adat az első negyedévben kétszer 9 százalék körül volt, januárban 9,2, míg márciusban 8,9 százalékos növekedést mutatott. A második negyedévben pedig egyszer 6, kétszer 6,4, illetve 6,5 százalékos bővülést jelzett. Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.