A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi bejelentése alapján tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt. Ezzel 23 hónapja folytatódott a keresetek kétszámjegyű emelkedése.

A 3,1 százalékos novemberi inflációval számolva a reálkeresetek 7,1 százalékkal nőttek egy év alatt.

A KSH megállapította, hogy a növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, valamint bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak érezhető hatással.

Emelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban

Az emeléseket jobban lebontva megfigyelhető, hogy a versenyszférában a novemberi bruttó átlagkereset 369 ezer forint volt, ami 11,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál, míg a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset 369 ezer forint volt, ez pedig 5,1 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatkhoz képest.

A múlt év első 11 hónapjában a keresetek 11,5 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,3 százalékkal emelkedtek. A vállalkozásoknál 10, a költségvetési szektorban közfoglalkoztatottak nélkül 9,4 százalékos volt az emelkedés – áll a KSH közlésében.

Ha pedig a fogyasztói árak 2,8 százalékos éves növekedésével is számolunk, akkor megállapítható, hogy a reálkereset 8,5 százalékkal nőtt az előző év január-novemberéhez képest.

(NT)