Az ipari termelői árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, a belföldi értékesítés árai 3,2 százalékkal csökkentek, az exportértékesítésé 0,5 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Az év első nyolc hónapjában a belföldi értékesítés árai 2,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,4 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,8 százalékkal csökkentek 2014 január-augusztusához képest.

Augusztusban a feldolgozóipar belföldi értékesítésének árai 4,2, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 1,8 százalékkal mérséklődtek a tavaly augusztusihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,4 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árainak 0,5 százalékos emelkedésén belül a feldolgozóipar árai szintén átlagosan 0,5, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé pedig 0,4 százalékkal nőttek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.