„Engem építésre, a vállalkozói érdekek képviseletére, a BKIK teljes megújítására kértek fel” – mondta Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Indexnek adott interjújában.

„A vállalkozók embere vagyok és nem klikkeké. A kamarillás, kiscsoportos, egyéni érdekjátékok számomra értelmezhetetlenek, ezek nem is érdekelnek” – szögezte le Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) március végén megválasztott elnöke az Indexnek adott interjújában. „Engem építésre, a vállalkozói érdekek képviseletére, a BKIK teljes megújítására kértek fel.”

A BKIK gazdálkodásának átvilágítása még javában zajlik. A gondos gazdálkodással nem összeegyeztethető, erkölcsileg nehezen védhető eseteket is felderítjük – mondta el a BKIK elnöke, aki a fenyegetésekkel, kisstílű zsarolásokkal, puccskísérletekkel kapcsolatban megjegyezte: ezektől nem ijed meg, „nincs is miért, hisz mögöttem van a kamara jóakaratú és változást akaró többsége és Budapest vállalkozói, akik elég világosan kifejeztek nemtetszésüket a múltról”. Én nem megyek bele az „oldjuk meg okosban” játékokba; a kamara nem lehet 10–20 ember homokozója – hangsúlyozta Krisán László.

Az új elnök irányítása alatt megszűnt a BKIK-ban a szakmai osztályok rendszere: „a közel 100 alulértékelt szakmai osztály helyett 10 felülértékelt, komoly kollégium jön létre, az MKIK-nál levő kollégiumi rendszer mintájára”.

Az apparátus átalakulásáról szólva Krisán László elmondta: „új szervezetünk lesz, de támaszkodom a régen itt dolgozókra is. Nálam nincs új vagy régi, hanem szakmailag jó, vagy nem jó van. Minden pozíció nyilvános és pályázhat rá belsős is, külsős is.”

A BKIK új szolgáltatási paletta nagyságrendekkel szélesebb lesz és a kötelezően adandóak mellett épp a tagoknak nyújtott ingyenes vagy kedvezményes csomagokon dolgoznak. Legalább hetven szolgáltatást azonosítottak, ami felöleli a vállalkozások igényeit: beszerzési kedvezmények, jogsegély, pályázatok, hitelek, üzleti partnerek közvetítése, fogyasztóvédelem, lobbi. „Ezeket érteni fogják a vállalkozók, főleg ha eljuttatjuk hozzájuk az információt.”

A BKIK létrehozott egy „deregulációs csapatot” is, amely az ésszerűtlen állami túlszabályozás, a vállalkozásokat agyonbürokratizáló állami adminisztráció szerepének csökkentésén dolgozik.

„A legfontosabb cél a negatív megítélésén való érezhető javítás, szolgáltatások nyújtása és a bizalom visszaszerzése. Ehhez viszont nekünk kell bizonyítani először. Ha jól csináljuk, akkor a budapesti vállalkozói közösség lesz az, akitől kaphatunk pozitív visszajelzést és támogatást. És csak ők a fontosak” – összegezte elnöki célkitűzéseit Krisán László.