Az európai uniós forrásokkal kapcsolatos múlt szerdai parlamenti ülésen Krisán László, a BKIK elnöke, az MKIK uniós ügyekért felelős alelnöke szakmai felvetésében hangsúlyozta, hogy a Pest megyének szóló 80 milliárdos magyar pályázatok volumenét drasztikusan, akár a duplájára kellene emelni, azokat minél hamarabb kiírva. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a források gyorsított lehívása mellett az átcsoportosítás lenne a megoldás a vállalkozások támogatásához.

Pest megye uniós forrásínségének kompenzálására szánt 80 milliárd forintos keretből tavaly 5 milliárd forint értékű keret jelent meg két pályázat formájában, amelyekre több mint háromszoros túligénylés érkezett. Idén további 25 milliárd forintnyi pályázati kötelezettségvállalás tehető, évi 16 milliárdos kifizetéssel. Krisán László szerint azonban akkora tőke- és forráséhség uralkodik a szektorban, hogy bármekkora keret pillanatok alatt elfogyna. Ráadásul a pályázatok kiírását néhány hónappal elcsúsztatnák annak érdekében, hogy ne legyen ütközés a VEKOP forrásból kiírt pályázatokkal. Ezt – a vállalkozásoktól kapott visszajelzések alapján – a szakember nem tartja elfogadhatónak, és hangsúlyozta, felesleges a kannibalizációtól tartani és nem hogy eltolni nem szabadna a kiírásokat, hanem még a duplájára is kellene emelni az összeget. Krisán László továbbra is markánsan kihangsúlyozta, hogy valóban törekedni kell a 60 százalékos gazdaságfejlesztési arányhoz, vagyis minél több vállalkozói pályázatot kell kiírni.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a Brexit komoly zavart okozhat a kifizetések terén. Az angolok kilépése miatt fennáll a veszélye annak, hogy a britek 2019-től nem fizetik majd be az éves hozzájárulásukat tagságuk megszűnésével és így komoly lyukat ütnek az Unió költségvetésében. Ezt vagy befoltozza valaki többlet befizetéssel, vagy a kieső pénzt valamilyen módon elvonják a tagországoknak szánt keretből. Nyilván csak azoktól tudnak elvonni, akik még nem kötötték le a saját 7 éves keretüket brüsszeli kötelezettségvállalással, azaz akik még lassan haladnak a pályázati kifizetésekkel. A vállalkozásaink pénzhez juttatása miatt kell sietni.

Kiemelte továbbá, hogy az erősen túligényelt vállalkozói gép- és eszközbeszerzési pályázatokra érdemes lenne forrásokat átcsoportosítani, mert ez sok vállalkozásnak segítene és egyúttal a hatékony forráselosztást is szolgálná. Jó hír, hogy az eddig benyújtott uniós pályázatok közül összesen 11 ezret kell megvizsgálnia az állami projektértékelőknek. 10700 esetében elindult a folyamat, ebből 6 ezret már le is zártak. Kihirdetésük a következő hetekben várható. A legnépszerűbb uniós tendereknél, így a prototípus fejlesztési pályázatban május-június körül hirdetnek eredményt.

A szakember megfontolásra bocsátotta a 7 évre szóló visszatérítendő források összegének, a mintegy 710 milliárd forintnak mérséklését a vissza nem térítendő források javára. Érvelése szerint a ciklus felénél előfordulhat, hogy előbbiekre nem lesz kellő kereslet. A minap közzétett, a 2007–2013-as ciklus forrásfelhasználási tapasztalatairól készített KPMG-tanulmány kapcsán pedig felrótta, hogy a fontosabb piaci-szakmai szereplők közül senkit sem kerestek meg a készítők, ezért számos megalapozatlan adat, megállapítás van benne, ami téves következtetések levonására ad lehetőséget.