CRITBIZ néven indít vállalkozásfejlesztési programot a kreatív iparágak és az IT szektorban a Romániai Vállalkozásokért Egyesület a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a kolozsvári PONT Csoporttal partnerségben.

A CRITBIZ az északnyugati fejlesztési régióban (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szilágy és Szatmár megye) élő, ugyanitt vállalkozást alapítani kívánókhoz szól – írja a Krónika.

A célcsoportba mindenki beletartozik, akinek ebben a régióban van az állandó vagy ideiglenes lakcíme, 18-64 éves, és a régióban, városi környezetben szeretne vállalkozást alapítani a kreatív iparágak vagy az IT szektorban.

A program 400 potenciális vállalkozó képzését vállalja, akik közül legalább 300-an üzleti tervet nyújtanak be. Egy kétfordulós pitching során a kiválasztott 48 üzleti terv legfeljebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyer.

Azért választották ezeket a szektorokat, mert úgy vélik, a régióban ezek versenyelőnyt élveznek. A nagyvárosokban, mint Nagyvárad vagy Kolozsvár, ezek a szektorok már a fejlődés motorjai, de régiós szinten sok városban beindíthatja a program a vállalkozási ökoszisztémát.

A projekt időtartama három év, ebből az első év a célcsoport bevonzását, a képzéseket és a 48 nyertes üzleti terv kiválasztását tartalmazza.

A cégek megalapítására 2019 első felében kerül sor, a lebonyolítók ezután is szakmai segítséget nyújtanak a megalapított vállalkozások segítéséhez.