Egyetlen utastájékoztatási rendszerben érhetőek el a Balatonnál a vasúti, az autóbuszos és a hajós közösségi közlekedés adatai az október végéig tartó tesztüzem után, egy 377 millió forintos beruházásnak köszönhetően.

A közös utastájékoztató felületeken a MÁV, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) és a Balaton mentén járatokat üzemeltető Volán társaságok menetrend szerinti járatinformációi jelennek meg.

A fejlesztés idén májusban kezdődött és októberben fejeződött be. Ezt megelőzően már több közlekedési közszolgáltató is kiépíttetett intelligens utastájékoztatási rendszert, ez az integrált jellegű újabb előrelépést jelent.

A siófoki önkormányzat, a MÁV és a Bahart konzorciumát képviselő Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. által indított, 377 millió forintos költségvetésű projekt uniós támogatással valósult meg. A fejlesztés részeként hét vasútállomáson összesen negyven, Siófok területén öt buszmegállóban összesen hat, a Balatoni Hajózási Zrt. öt kikötőjében pedig szintén hat színes LED-kijelzőt szereltek fel. Az adatokat összegyűjtő központi egység Fonyódon, a MÁV informatikai helyiségében található.

A fejlesztést az Alba, a Vértes és a Borsod Volán utastájékoztatási rendszereit is felépítő i-Cell végezte. A jelenleg tesztelés alatt álló rendszer végleges átadása október 30-án lesz – nyilatkozta az MTI-nek Farkas Károly, a cég operatív igazgatója.