Az öt legnagyobb hazai áram- és gázforgalmazó egyike kíván lenni a legkésőbb a MET és a Magyar Telekom hamarosan elinduló közös cége – írja a Világgazdaság.

A MET Magyarország Zrt. és a Magyar Telekom Zrt 50-50 százalékos vegyes vállalata legkésőbb a jövő év elején jelenik meg a piacon – értesült a Világgazdaság. A legkésőbb jövő őszig elinduló új társaság – amelynek a nevét még nem árulják el – egyike szeretne lenni az öt legnagyobb forgalmazónak a gáz- és a villamos energia hazai piacán. A társaságnak két vezérigazgatója lesz a két alapító képviseletében, a székhelye viszont nem egyezik majd meg egyik anyavállalatáéval sem. A vegyes vállalat mielőbb megjelenne a térség más országaiban is. A tulajdonosok az üzleti lehetőségek kibontakozását a MET energiapiaci szaktudásának, valamint a Telekom értékesítési hálózatának, infrastruktúrájának, ügyviteli hátterének és alkalmazásainak összekapcsolásából remélik.

A MET-csoport árbevételének mintegy 90 százaléka a gázpiacról származik, a többi a viszonylag új területnek számító villamos energia-, olaj- és olajszármazék-értékesítésből. Egyes piaci szereplők szerint a MET az áramszegmensben még nem hozta a várt, látványos eredményeket. Hasonló a helyzet a nagyrészt kihasználatlan Dunamenti Erőmű megvásárlásával is.

Lehőcz Balázs, a MET Power vezérigazgatója a jelenleg kedvezőtlen körülmények ellenére jó lehetőségeket lát a hazai villamosenergia-piacban. Ezért a Dunamenti eladása nincs terítéken, sőt a csoport újabb áramtermelő létesítmények megvásárlását sem zárja ki.