A Budapesti Operettszínház és a Magyar Nemzeti Múzeum vezetői aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a Lady Budapest előadásának nézői kedvezményesen nézhetik majd meg a múzeum REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítását – tájékoztatta a KamaraOnline-t Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

A tervek szerint a színház és a múzeum szeptember folyamán közös sajtótájékoztatón számol be a részletekről. A Lady Budapestre egyébként már most lehet jegyet venni, a bemutatót október 21-én tartják.

Az Operettszínház ezzel a különleges bemutatóval tiszteleg az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója előtt – olvasható a színház honlapján. Tábori György Utazás című műve, amelyet Lady Budapest címmel is játszottak, a forradalom hőseinek állít emléket. Az Operettszínház Lady Budapest címen fogja játszani, hiszen ez a történet egy igazi ladyről szól, aki bármit megtenne, hogy kimentse szerelmét az 56-os megtorlás őrületéből.

A történet főszereplői Veres Pál, egyetemi oktató és forradalmár (a szerepben: Szabó P. Szilveszter/Szerényi László) és szerelme Lady Ashton, a bátor angol hölgy (Janza Kata/Vágó Bernadett). A forradalom bukása után mindkettőjüknek menekülniük kell az országból, és más, az országban ragadt külföldivel és forradalmárokkal együtt egy autóbuszos utazáson keresztül próbálják meg elérni a határt. Szurov őrnagy (Mészáros Árpád Zsolt/Földes Tamás), a határ mellett állomásozó szovjet hadtest vezetője gyanút fog, megállítja a menekülő csapatot – és ő is beleszeret Lady Ashtonba. Különös macska-egér játszma alakul ki.

A rock-musical Kocsák Tibor és Miklós Tibor műve, akik világelsők a magyar történelem viharos pillanatainak színpadra vitelében – az ő érdemük a nagysikerű Abigél előadás is. Az Utazás avagy Lady Budapest című darab eredetileg a forradalom negyvenedik évfordulójára készült, idén a Bakáts téri bemutató után húsz évvel felújított formában kerül színpadra. Archív felvételek és modern színpadtechnika segítségével Somogyi Szilárd rendezése színpadra idézi majd a forradalom hősies káoszát, és a menekülés rettenetét.

Lőrinczy György a KamaraOnline-nak adott korábbi interjúban beszélt arról is, hogy az egykori Moulin Rouge lesz az Operettszínház harmadik játszótere, kamaraszínháza. A főigazgató úrtól most megtudtuk, hogy az átalakítási munkálatokra kiírták a közbeszerzési pályázatot. Az egyeztetést kissé lassította, hogy más az épület tulajdonosa, üzemeltetője és fenntartója. Ezért szükség volt a részletes megállapodásra a Miniszterelnöki Hivatal, a VI. kerületi Önkormányzat és a Budapesti Operettszínház között.

Lőrinczy György reményei szerint a munkával legkésőbb jövő tavaszig végeznek, s akkortól a volt Moulin Rouge épületében, új nevén a Kálmán Imre Teátrumban is várják a közönséget az Operettszínház művészei.

Szerdahelyi Csaba