Idén áprilisban az építőipari termelés volumene 22,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal. Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye – közölte a KSH.

Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – az út- és vasútépítési munkák következtében bővült. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 4,3, az egyéb építményeké 68,6, a speciális szaképítésé 14,4 százalékkal nőtt. ​Az idei első négy hónapban az építőipari termelés volumene 23,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene április végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.