A közép és kelet-európai régió növekedése az EU átlaga felett alakul, és ezzel együtt fontos szerepet játszhat a gazdasági növekedés élénkítésében.

A brüsszeli Ecofin-ülésnek fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU program is – tájékoztatott Gion Gábor az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóját követően.

A Pénzügyminisztérium pénzügyi államtitkára az unió jelenlegi gazdasági helyzetéről tartott beszámolót ismertetve elmondta: az EU27 növekedési képessége várhatóan gyengül a megelőző években tapasztaltakhoz képest, az 2019-ben és 2020-ban átlagosan 2, az euróövezetben ennél alacsonyabb, 1,9-1,7 százalékos növekedést jeleznek előre.

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban – szögezte le Gion Gábor arra utalva, hogy a decemberi Eurócsúcson elfogadott határozat értelmében az Eurogroup megkezdi az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását. A tárgyalások során magyar részről ragaszkodunk ahhoz, hogy az uniós költségvetésen belül létrehozandó költségvetés csakis teljes EU 27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve születhessen meg, és ne járhasson a hazánk számára elsődleges jelentőségű hagyományos EU-politikák, így különösen a kohéziós és agrártámogatások csökkenésével  – mutatott rá az államtitkár.

A beruházásokat támogató InvestEU-program kialakítása kapcsán Gion Gábor kifejtette: támogatjuk azokat a javaslatokat, amelyek a nemzeti fejlesztési bankoknak több szerepet, szolgáltatói funkciót biztosítanak, hogy érdemi szerepet játszhassanak a végrehajtásban.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)