A fővárosi Nagyvásárcsarnokban ismeretlen eredetű nyúlhúst foglalt le három hentesnél a Nébih, amely egy másik ellenőrzés során, egy ugyancsak budapesti vállalkozás telephelyén talált borzalmas körülményeket, valamint két tonna, elvileg kutyáknak szánt nyúltetemet.

Nyúlhúst is forgalmazó húsboltokat ellenőrzött a budapesti Nagyvásárcsarnokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A három vizsgált üzletben nem tudták igazolni az előhűtött nyúlhúsok eredetét: a tételek nyomon követése nem volt biztosított, a termékek jelöletlenek voltak és a származást igazoló kereskedelmi dokumentumokat sem tudták bemutatni. Ezek hiányában a húsok fogyaszthatósági idejét sem lehetett megállapítani – írja közleményében a Nébih.

A hatóság szakemberei a három helyszínen összesen 63,6 kiló ismeretlen eredetű nyúlhúst vontak ki a forgalomból. A hatósági ellenőrzés eredményei alapján az sem zárható ki, hogy a boltokban a nyúlhús átvétele, valamint azok helyszínre történő szállítása szabálytalanul, illetve élelmiszerek szállítására alkalmatlan gépjárművekkel történt. Ennek felderítésére a hatóság további vizsgálatokat végez. Az eljárás folyamatban van, az ügyben százezres nagyságrendű bírság várható.

A nyúlhússal volt probléma egy fővárosi, állati eredetű melléktermékgyűjtő vállalkozásnál is, amelynél március elején tartott ellenőrzést a Nébih. Az akció során kiderült, a cég az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett a nyúlhúst feldarabolta, csomagolta és részben fagyasztva, részben előhűtötten tárolta. A húst kutyatartóknak értékesítették takarmányként, a Nébih két tonna terméket foglalt le a helyszínen.

A vállalkozó az akció során elismerte, hogy a húst állati takarmányként kutyatartóknak értékesítette, felhívva a figyelmüket, hogy azok emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A vásárlók nevét és címét ugyanakkor nem tudta megadni, emiatt a hatóság kéri, hogy aki a Kuti Pet-Food Kft.-től nyúlhúst vásárolt, ne használja fel sem állati takarmányozásra, sem emberi fogyasztásra.

Az egységben rendkívül rossz higiéniai körülmények uralkodtak, a padozat és az oldalfalak egyaránt vérrel szennyezetek voltak. A padozat emellett nem mindenütt volt mosható, fertőtleníthető, az épületben nem biztosított a hideg-meleg folyóvíz, az ellenőrzés idején folyamatban volt a kútfúrás. A fekete-fehér öltöző is hiányzott, a dolgozóknak – akiknek ruházata szennyezett volt – egy tábori vécé állt rendelkezésükre. A helyszínről a Nébih több mint két tonna terméket szállíttatott el megsemmisítésre.