A növekedési hitelprogram három szakaszában, 2013 júniusa óta 38 086 vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz 2652 milliárd forint összegben.

Múlt év január 1-jétől ez év február 3-ig, a program harmadik szakaszában részt vevő hitelintézetek 526 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Ez 18 351 ügylethez és 12 072 vállalkozáshoz kapcsolódott. A ténylegesen kinn lévő – azaz a már visszafizetett, valamint a még le nem hívott hiteleket és hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 394 milliárd forint – tette közzé internetes oldalán az MNB.

A harmadik szakaszban létrejött szerződés 76,6 százaléka új beruházási hitel, 23,4 százaléka pedig új lízingügylet. (A harmadik szakaszban kizárólag ilyen típusú finanszírozásra van lehetőség, forgóeszköz-finanszírozásra és hitelkiváltásra nincs). A forinthiteleken belül a megkötött 359,2 milliárd forint összegű szerződésből 269,9 milliárd forintnyi beruházási hitel, 89,3 milliárd forintnyi pedig lízingügylet formájában jött létre. A devizahitelekből a megkötött 166,7 milliárd forintnyi (mintegy 534,4 millió euró) szerződésből 132,9 milliárd forintnyi (425,9 millió euró) valósult meg beruházási hitel, 33,8 milliárd forintnyi (108,5 millió euró) pedig lízingügylet formájában.

A forinthitelek összegének több mint kétharmada mikrovállalkozásokhoz került, a különböző méretű vállalkozásoknak nyújtott hitel- és lízingügyletek arányában nincs jelentős eltérés. A devizahiteleknél a kihelyezett összeg több mint 60 százaléka középvállalatokhoz került, ennek mintegy 86 százaléka hitel formájában. A két hiteltípusból együtt az ügyletek közel 93 százaléka a mikro- és kisvállalkozásokhoz kötődik.

Az ágazati eloszlást tekintve a forinthitelekből a mezőgazdasági, a kereskedelmi, a javítási és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek több mint 60 százaléka ebbe a három ágazatba irányul, míg a devizahitelek az ingatlanügyletek mellett a feldolgozóipar és a szállítás, raktározás dominál, együttes arányuk mintegy 65 százalék. (MTI)