A Tesco kereskedelmi lánc közel másfél száz dolgozót érintő átszervezésbe kezd. Az eddig területi szinten kezelt személyi ügyeket összevonják egy országos központba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) tájékoztatása szerint a leépítés oka, hogy a Tesco országos személyügyi adminisztrációs központot hoz létre, így az átalakításból adódóan a létszámcsökkentés személyzeti, humánpolitikai vezetőket és adminisztrátorokat, valamint kereskedelmi tervezői, szervezői munkaköröket, továbbá ügyviteli alkalmazottakat érint a fővárosban és kilenc megyében.

A tájékoztatás szerint a társaság vezetése egyeztetett a szakszervezettel az átszervezésről. A KDFSZ legfontosabb kérése az volt, hogy az érintett munkavállalók számára a felmondási idő a végkielégítés és a további egy hónapra járó távolléti díj mértékével hosszabbodjon meg, ezt azonban a munkáltató nem teljesítette. A csoportos létszámleépítés megállapodás tervezetét a KDFSZ nem fogadta el, mert álláspontja szerint az nem megfelelő a munkavállalók számára.

Az MTI érdeklődésére a Tesco közölte: országos személyügyi adminisztrációs központot hoz létre; a korábbi struktúra megszűnése 145 dolgozót érint, ugyanakkor az új központban 110 munkatársat tud majd foglalkoztatni új munkakörökben a cég. A vállalat tájékoztatása szerint azok a munkavállalók, akiknek a munkaköre az új központ megalakulásával megszűnik, lehetőséget kapnak, hogy pályázzanak az újonnan létrejövő pozíciókra. A cég emellett mindent megtesz annak érdekében, hogy minden érintett kollégát tovább tudjon foglalkoztatni. A Tesco március 10-én tájékoztatta a változásról a dolgozókat, jelenleg minden érintett munkavállaló munkaviszonyban áll. Az új munkakörökről a következő hetekben egyeztetnek. (MTI)