Független pénzpiaci közvetítők tevékenységi engedélyét vonta vissza határozataiban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A közlemény szerint az érintett 434 független pénzpiaci közvetítőből – alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők – 23 több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére sem teljesítette féléves adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az adatszolgáltatás a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.

Az MNB az elmúlt években erősítette a pénzügyi piacokon a szolgáltatók mellett a közvetítők felügyelését is. A hitelintézeti törvény 2017. januári módosítása szerint a független pénzpiaci közvetítők – többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett – az MNB rendeletében előírt tartalomnak megfelelő rendszeres adatszolgáltatásra is kötelesek. Ez biztosítja a közlemény szerint, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről és felkészüljenek az esetlegesen felmerülő kockázatokra.

Mindezért az MNB kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben. A jogszabályok alapján a tevékenységi engedély – szankcióként alkalmazott – visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.

Piactisztító tevékenysége során az MNB az elmúlt években közel 2000 megbízó nélkül nyilvántartott tőkepiaci közvetítőt törölt nyilvántartásából, s mintegy félszáz – igazolt felelősségbiztosítás nélküli – pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza.

Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező közvetítők adatait a jegybank díjmentesen hozzáférhető közvetítői nyilvántartásai tartalmazzák. A jogosulatlan piaci szereplők listája pedig az MNB honapjának figyelmeztetések menüpontjában érhető el.

(Forrás: MTI)