Csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 141 vállalkozás a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása program keretében – közölte a Pénzügyminisztérium.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár közölte, hogy a támogatással több mint 900 új munkahely létesítéséhez, valamint csaknem 2000 álláshely megőrzéséhez járul hozzá a kormányzat, érdemben javítva ezzel a kkv-szektor versenyképességét.

A program korábbi kiírásainak eredményeképpen az utóbbi években csaknem 50 milliárd forint segítségével összesen mintegy 26 ezer új munkahelyet sikerült létrehozni Magyarországon.

Az államtitkár ismertette, hogy a munkahelyteremtő beruházási támogatás célja a foglalkoztatottak számának további növelése és a tartós foglalkoztatás biztosítása Magyarországon. A korábbi pályázati kiírásokhoz képest a kiegészítő támogatások összege nőtt, valamint egy új kiegészítő támogatással érintett munkavállalói kategória is megjelent a kisgyermekes nők munkavállalásának elősegítése érdekében. Az új kiírással folytatódhat a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása is, a munkaerőpiac területi különbségeinek csökkenésével párhuzamosan.

A támogatás keretében a többi között új eszközök, gépek beszerzése, ingatlanvásárlás, bérleti díjak, vagy lízingköltségek számolhatók el. A pályázónak 2 éves foglalkoztatási és 3 éves fenntartási kötelezettséget kell vállalnia.

A támogatás mértéke új munkahelyenként 1,5 millió forint, ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 700 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél vagy hatodik életévét be nem töltött gyermekét nevelő nő esetében új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Emellett a kedvezményezett járásokban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatás kapható.

(Forrás: MTI)