Négy budapesti önkiszolgáló mosodát tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ebből az egyik országos hálózattal rendelkezik. Vizsgálták a mosás, szárítás idejét, a rugalmasságot, gyerekbarát szolgáltatást és a környezetvédelmi szempontok érvényesülését is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete négy (Bubbels, Mosoda Budapest, Washpoint, Mosómedve mosoda) budapesti önkiszolgáló mosodát tesztelt, amelyek közül a Bubbles vidéki egységekkel is rendelkezik, a fővárosban pedig majdnem minden kerületben találhatunk belőle legalább egyet. A tesztelés során mostak, és szárítottak. A ruhák tisztaságával mindenhol elégedettek voltak, de a gyorsaságban, rugalmasságban nagyok a különbségek.

Az árak 1000 forint/10 kiló ruha körül mozognak. A legolcsóbbnak a Mosoda Budapest bizonyult, ahol már 800 forintért moshatunk 7-8 kiló ruhát (ez mintegy két ember egy heti téli szennyese), az árba a mosószer és az öblítő is beletartozik. A Bubbels és a Mosómedve árai magasabbak (1300 forint), viszont cserébe náluk nagyobb kapacitású gépek vannak, így egyszerre akár 10 kiló szennyest is moshatunk. A Bubbels előnye, hogy mivel több mosodájuk is van, könnyebben találunk egyet a lakásunk közelében.

Szárításra mindenhol van lehetőségünk: a Bubbels-ben kell a legtöbbet, 1300 forintot, a Mosómedve mosodában és a Mosoda Budapestben a legkevesebbet (800 forint) fizetnünk. Viszont a Mosoda Budapestnél csak 7-8 kiló ruhát száríthatunk egy gépben, míg a Bubbels-ben és a Mosómedvében akár 16-20 kilót is.

A mosás és szárítás leggyorsabban a Bubbelsben és a Washpointban készül el, 30 perc alatt kimoshatunk, és újabb 30 perc alatt megszáríthatunk akár 16 kiló ruhát is. A leghosszabb időt a Budapesti Mosodában kell várni a mosásra/szárításra, igaz, otthagyhatjuk és később visszamehetünk érte. Ez leginkább a közelben lakóknak, dolgozóknak lehet praktikus, ha helyben megvárni túl nagy macera. Felárért akár több napra is otthagyható a ruha, sőt bizonyos mennyiség felett házhoz is szállítják. 

Még az öko mosószerről sem kell lemondanunk, hiszen két helyen (Mosómedve mosodában és a Mosoda Budapestben) rugalmasak a saját mosószert illetően, tehát ecet és szódabikarbóna is vihető. Mindegyik tesztelt mosodában van ingyen WIFI, vagyis dolgozhatunk, netezhetünk miközben tart a mosás-szárítás. Ha valaki csak gyerekkel tudja megoldani ezt a programot, akkor érdemes figyelembe venni, hogy csak két mosoda gyerekbarát. A Bubblesban gyereksarok, a Washpointban pedig egy egész gyerekbirodalom várja a kicsiket.

Két helyen (Mosoda Budapest, Mosómedve mosoda) van személyzet, akik segítenek elindítani a gépet. A Bubbels és a Washpoint nem tart fenn személyzetet, de aggodalomra semmi ok, mert a gépeket egyszerű használni, és minden gyakorlati tudnivalóról kapunk információt a kihelyezett feliratokon vagy a központi fizetőautomatán keresztül.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt arra is, hogy egy olcsóbb mosógép árából hányszor tudnánk elmenni önkiszolgáló mosodába. Ha átlag 1000 forintra kalkuláljuk a mosást és szárítást egyaránt, akkor egy 90 ezer forintos mosógép árából 90 alkalommal tudunk mosni, 45 alkalommal pedig mosni és szárítani.

Ha heti egy mosással számolunk, akkor ugyanez az összeg önkiszolgáló mosodában bő másfél évig elég, ha szárítani is szeretnénk, akkor csak kevesebb mint egy évig. Viszont ehhez hozzájön még az a tény, hogy a villanyt és a vizet nem kell ez idő alatt a saját háztartásunkban használnunk, de ami még nagyobb könnyebbség, hogy ha elromlik a mosógép, nem nekünk kell állnunk a szervizelést, ami időben és pénzben is elég húzós tud lenni. Ezen felül nagy előny, főleg kis lakásosoknak, hogy nem kell a otthon kerülgetni egy saját mosógépet.