A kormány célja, hogy hazánk 2030-ig elérje az uniós fejlettség 90 százalékát, melyhez kulcskérdés a magyar vállalkozások megerősítése és versenyképességük jelentős fokozása. A hazai vállalkozásokat fejleszteni szükséges, hogy minél feljebb kerülhessenek a beszállítói láncokban.

A Kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, illetve az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével Járműipari Beszállító-fejlesztési programot hirdet, 2,9 milliárd forintos kerettel. 2023-ban egy pilot program fog elindulni, a támogatási program forrásai pedig 2024-ben nyílnak meg teljes körűen, figyelembe véve a tapasztalatokat.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte: a program általános célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban egyaránt növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány. A program keretében a Magyarországon működő nagyvállalatok, mint megrendelők egy közös fejlesztési tervet alakítanak ki már meglévő vagy potenciális beszállítójukkal, amely alapján a beszállító magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy új termékkel tud részt venni a gyártásban. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a programban azok a 250 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató, hazai vállalatok vehetnek részt, amelyek méretükből adódóan jellemzően közelebb állnak a beszállítóvá váláshoz.

A program részletei az IFKA weboldalán lesznek hamarosan elérhetők.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)