144,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert passzívablak gyártásának fejlesztésére a ceglédi Bau-Trans 2000 Kft. – tájékoztatott a cég egyik tulajdonosa, Kassik Éva.

Az új épületekkel szemben támasztott egyre szigorúbb energiahatékonysági követelmények és a passzív házak elterjedése miatt egyre növekedhet az igény az energiatakarékos technológiákra.

Az 1995-ben, házastársak által alapított, jellemzően építőipari tevékenységű Bau-Trans 2000 Kft. újonnan épített, 1943 négyzetméteres ceglédi csarnokába helyezte el a 6–8 új munkahelyet generáló gyártósort. A 362 millió forint összköltségű beruházással a korábbinál több, mint háromszor annyi 8 kamrás, 3 réteg üvegezéssel ellátott, szigetelési képességei alapján a téglafalhoz hasonlítható passzívablakot képesek előállítani.

A jelenleg mintegy 200 főt foglalkoztató társaság tavalyi árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot, nyereségük 206 millió forint volt. Termékeiket jellemzően kis- és középvállalkozásoknak és lakossági ügyfeleknek értékesítik. Az új, ceglédi beruházással szeretnék vevőiket – energiahatékonysági szempontból sokkal kedvezőbb – passzív megoldások felé „terelgetni”.

MTI