A hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiváló minőségű és a nemzetközi piacokon is versenyképes termékportfóliója talált új piacokra az afrikai kontinensen – áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház közleményében.

Az iparágak széles spektrumát lefedő áruk és szolgáltatások elsősorban infokommunikációs megoldásokat, textilipari termékeket és élelmiszertechnológiákat fednek le, amelyek iránt Algériában, Dél-Afrikában, Ghánában és Szudánban mutatkozott piaci kereslet. Az exportügyeltek összértéke megközelíti az 1,5 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) küldetése a hazai kkv-k exporttevékenységének elősegítése, a hazai kiváló minőségű termékek és szolgáltatások külpiacra juttatása. Az afrikai kontinens igen változatos, és folyamatosan bővülő piaci lehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, hiszen jelentős igény mutatkozik az alapvető élelmiszerek és a magas hozzáadott értékkel bíró technológiai megoldások iránt – olvasható a kereskedőház közleményében.

Alapanyag export Dél-Afrikába

A magyar lúdtoll és libapehely világszerte ismert és keresett textilipari alapanyag, amelyet kiemelkedő és állandó minőségének köszönhetően már-már hungarikumként tartanak számon idehaza és külföldön egyaránt. Egy dél-afrikai szállodaipari textíliákat gyártó és forgalmazó multinacionális nagyvállalat jelezte igényét az MNKH helyi képviseletén keresztül, hogy beszállítót keres felsőkategóriás termékeinek előállításához. Az MNKH partnerei közül a Naturtex kft. minden tekintetben megfelelt a vevői igényeknek, hiszen ipari mennyiségben, megbízható minőségben, versenyképes áron és a vállalt határidőre képes a textilipari termékek töltéséhez szükséges libatollat és libapelyhet leszállítani a külpiacra. Az első próbaszállítmányt követően az üzleti terv szerint 6-8 hetente érkezik magyar áru Dél-Afrikába.

GPS nyomkövető rendszer Szudánba

A szudáni áramszolgáltató gépkocsi flottájának nyomon követéséhez megbízható technológiai beszállítópartnert keresett. Az MNKH-hoz beérkezett üzleti lehetőséget az MNKH partnerei számára kiközvetítette, melyre versenyképes ajánlatot a WM Rendszerház kft. adott. Az ügylet sikeres létrejöttével a hazai technológia beszállító cég komplex termék- és szolgáltatáscsomag fejlesztésére, eszközök biztosítására, a szerver oldali programfejlesztésre és – támogatásra, valamint a helyi munkavállalók oktatására kapott megbízást, így magyar GPS követő technológia biztosítja a szudáni cég mintegy 500 autójának teljes körű nyomon követését.

Élelmiszeripari technológiatranszfer Algériába

A kisüzemi és a nagyüzemi tejfeldolgozáshoz szükséges komplett gyártóegységek egyaránt megtalálhatók az Agrometal kft. termékkínálatában. A Rosal algériai vállalkozás közvetlenül vette fel a kapcsolatot a hazai gyártóval még 2016-ban. Tekintettel arra, hogy a magyar technológiai üzemnek nem volt korábban megrendelése Algériából, így az algériai külgazdasági attasé és az MNKH munkatársainak támogatását kérte, leendő partnerének beazonosítására. Az üzleti feltérképezés során egyértelművé vált, hogy a beérkezett piaci igény és a külföldi partner is minden tekintetben megfelel a kiváló technológiáról ismert hazai KKV számára, így minden adottá vált a projekt sikeres megvalósításához. A külgazdasági attasé és az MNKH tanácsadók szakértelmükkel támogatták a két cég, több mint egy éven át tartó tárgyalásait, aminek eredményeképpen megállapodás született egy 100 000 liter/nap kapacitású tejüzem tervezéséről, telepítéséről és üzembe helyezéséről. Az üzemben várhatóan 1 éven belül indul el a tej, vaj, ricotta, mozzarella, ömlesztett sajt és túró rúdi gyártása.

Édesipari termékek exportja Ghánába

A Detki Keksz neve jól ismert valamennyi hazai fogyasztó számára. Az édesipari termékeiről ismert hazai vállalkozás a Magyar Nemzeti Kereskedőház az accrai magyar nagykövetség közreműködésével megkezdte termékei ghánai forgalmazását. A közel egy éven át tartó tárgyalások eredményeként az észak-magyarországi vállalkozás 2 évre szóló kizárólagos disztribútori megállapodást kötött a helyi piac meghatározó élelmiszer importőrével, melynek értelmében évente minimum 6 konténernyi árut szállít az afrikai országba.