A 21. század kihívásaira reagálva a Közbeszerzési Hatóság számos innovatív, köztük digitális eszközt vezetett be annak érdekében, hogy az átláthatóságot, illetve a versenyt tovább erősítse a közbeszerzési piacon – hangzott el a hatóság által szervezett sajtóbeszélgetésen.

Ilyen a „Napi Közbeszerzés” nevű mobilapplikáció, amely egy éve indult és már 5000 felhasználója van. Az alkalmazás a közelmúltban több új funkcióval bővült, lehetővé téve többek között, hogy a gazdasági szereplők a kiírás pillanatában értesüljenek az őket érintő hirdetményekről és határozatokról – tájékoztatott Rigó Csaba, a hatóság elnöke a szervezet sajtó-háttérbeszélgetésén.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladata a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos információk teljes körű átláthatóságának biztosítása, hiszen a transzparencia fokozza a versenyt és csökkenti a korrupciós kockázatokat. A közbeszerzések átláthatósága tekintetében európai összevetésben is jól teljesít hazánk, hiszen az Európai Bizottság a legutóbbi, 2017-ben publikált belső piaci eredménytáblájában százszázalékosra értékelte a magyar közbeszerzési piac transzparenciáját.

„Számos újítást vezettünk be az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy az átláthatóságot tovább növeljük: napi szerkesztésűvé tettük a Közbeszerzési Értesítőt, elindítottuk a Napi Közbeszerzés mobilapplikációt – amelyet azóta már 5 ezren töltöttek le –, illetve a Hatóság honlapján, a www.kozbeszerzes.hu-n is folyamatosan, naprakészen jelentetünk meg minden, közbeszerzési eljárásokhoz, illetve jogorvoslathoz kapcsolódó információt, döntést” – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Naprakész információk egy gombnyomásra

Az egy éve indult Napi Közbeszerzés nevű, naponta frissülő telefonos alkalmazás elsősorban a közbeszerzési piac szereplőinek munkáját segíti, hiszen a felelős akkreditált köszbeszerzési szaktanácsadók, az ajánlatkérők, illetve a potenciális ajánlattevők, vállalkozások naprakészen értesülhetnek az őket érintő információkról.  Az egyéves mobilapplikáció új funkciókkal bővült, amelyek gyors és gyakorlati segítséget nyújtanak a közbeszerzési hirdetmények, illetve jogorvoslati döntések közötti kereséshez.

„Az új Menedzser értesítő funkciónak köszönhetően az alkalmazás előre beállított kulcsszavak alapján figyelemfelkeltő üzeneteket küld a témában megjelent közbeszerzési pályázatokról, így a felhasználók azonnal, már a kiírás pillanatában értesülhetnek az őket érintő hirdetményekről, valamint a Közbeszerzési Döntőbizottság számukra releváns határozatairól. A fejlesztés része, hogy a Hatóság honlapjának általános kereső funkcióját okostelefonra is kibővíti, így a felhasználók az online felülethez hasonlóan előre beállított paraméterek alapján, könnyen és egyszerűen kereshetnek a hirdetmények között” – fűzte hozzá Rigó Csaba.

Felpörögtek a közbeszerzések

A tavalyi évben 2016-hoz képest mintegy 45 százalékkal csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma. Ez a tendencia az idei évben további ígéretes javulást mutat, hiszen 2018-ban eddig mindössze 140 ilyen eljárás indult, amely közel 50 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az átláthatóság mellett a verseny is egyre nagyobb: míg 2016-ban az egy közbeszerzési eljárásra jutó átlagos ajánlatok száma 6 volt, addig 2017-ben ez a szám 8-ra nőtt.

A közbeszerzési piac a tavalyi évben rekordot döntött, 2017-ben összesen 8.811 közbeszerzési eljárást írtak ki hazánkban, melyek összértéke elérte a 3629 milliárd forintot, mely több mint 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez az összeg a teljes magyar GDP 10,2  százalékát tette ki. Az idei év is hasonlónak mutatkozik, hiszen 2018 első öt hónapjában 4257 közbeszerzési eljárást írtak ki, összesen 1918 milliárd forint értékben. A fenti beszerzéseknek csak egy részét képezik azok az eljárások, amelyben uniós pénz is megjelenik. E mellett jelentős arányt képviselnek a magyar emberek által megtermelt hazai forrásból finanszírozott közbeszerzési eljárások” – emelte ki Rigó Csaba.

(Közbeszerzési Hatóság)