Az Európai Bizottság új iránymutatást tett közzé, amely azt hivatott elősegíteni, hogy az uniós forrásokkal foglalkozó, tagállami, regionális és helyi hatóságoknál dolgozó szakemberek könnyebben tudják az uniós finanszírozású projektekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások hatékonyságát és átláthatóságát biztosítani.

A dokumentum az eljárást megindító felhívás kidolgozásától és közzétételétől kezdve az ajánlatok kiválasztásán és elbírálásán át a szerződés végrehajtásáig az eljárás minden egyes szakaszára vonatkozóan iránymutatással szolgál. Az iránymutatás, amely hamarosan az összes hivatalos uniós nyelven rendelkezésre áll, azt is ismerteti, hogyan lehet a legjobban kamatoztatni azokat a lehetőségeket, amelyek a 2014. évi felülvizsgált közbeszerzési irányelveknek köszönhetően állnak az ajánlattevők rendelkezésére. Ezek révén csökkennek például az adminisztratív terhek és az ajánlattevők több esetben vehetnek igénybe online eljárásokat, ami megkönnyíti a kisvállalkozások számára, hogy közbeszerzési eljárásokban vegyenek részt.

Az új lehetőségek sorát bővíti, hogy a szerződés odaítélésekor új szempontokat is figyelembe lehet venni annak érdekében, hogy a választás társadalmi felelősségvállalást tanúsító cégekre és innovatív, környezetbarát termékekre essen. Az európai strukturális és beruházási alapok több mint 450 milliárd eurót fecskendeznek az EU reálgazdaságába a 2014–2020-as finanszírozási időszakban. A források fele esetében a beruházások közbeszerzés útján valósulnak meg – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, az iránymutatás angol nyelvű változata pedig itt található.