Továbbra is súlyos problémát jelentenek az építőiparban a lánctartozások. Becslések szerint a szektorban dolgozó cégek mintegy 250 milliárd forintra várnak, amelynek a felét valószínűleg sohasem kapják meg.

Becslések szerint a hazai építőiparban a lánctartozások (vagyis amikor például a megbízó nem fizet és így a fővállalkozó sem teljesít az alvállalkozók felé, amelyek a beszállítóknak maradnak adósaik) összege tavaly év végén elérte a 250 milliárd forintot, ennek a pénznek a felét pedig valószínűleg soha nem fizetik ki – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke. Ennek oka egyebek mellett az lehet, hogy az adós eltűnt, tönkrement.

Az elhúzódó gazdasági perek lezárultáig újabb cégmegszűnések lehetetlenítik el a tartozások behajtását. Az utóbbi évek közül tavaly szűnt meg a legtöbb, szám szerint 6509 építőipari cég Magyarországon, amely 17 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest. Eközben a jövedelmezőségi mutató 1-2 százalékos növekedése mellett is csupán 5-6 százalékos az árbevétel-arányos nyereségátlag.