Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint a 2018-as költségvetés legnagyobb kockázata az, hogy az export nagy valószínűséggel nem fog tudni lépést tartani az import növekedésével. Ennél kisebb kockázat a hazai össztermék, a GDP növekedési pályájának alakulása.

A Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban a KT elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a kockázatok fedezésére elegendő a 200 milliárd forint feletti tartalék a költségvetésben. Kifejtette, hogy az államháztartás hiánya rendben van, de az egyszeri tételek hatásának kiszűrésével számított strukturális egyenleg minden bizonnyal nem teljesül. Ezt a későbbiekben korrigálni kell majd, deegyensúlyi kockázat nincs- fűzte hozzá.

Kovács Árpád úgy véli, azok az erőfeszítések, amelyeket a kkv-szektor versenyképességére, hatékonyságára fordított az ország, lassabban fordulnak termőre, mint lehetséges lenne. Ezért is kérdés, hogy a jövő év ugrópontot jelent-e a tovább emelkedő pályának, vagy meg kell elégednünk szerényebb növekedéssel.

A KT elnöke a béremeléseket szükségesnek tartja a humántőke megtartása érdekében, és úgy véli, hogy még most sem versenyképesek a magyarországi bérek a nyugatiakkal.A fenntartható gazdasági fejlődésünk feltétele a képzett munkaerő megfelelő bérezése- jelentette ki Kovács Árpád a Világgazdaságnak. (MTI)