A növekedési kötvényprogrammal (nkp) a monetáris tanács a hazai vállalati szektor finanszírozásának diverzifikálását kívánja célzottan elősegíteni.

Az év közepén, 300 milliárd forintos keretösszeggel induló új program szervesen kiegészíti a 2019 elején elindult növekedési hitelprogram fix konstrukciót. A jegybank a program keretében a nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol, az ennek eredményeként megjelenő többlet pénzmennyiséget az MNB az alapkamaton kamatozó preferenciális betéti eszköz segítségével semlegesíti. A részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót április végéig közzéteszi a jegybank.

Nagy Márton, az MNB alelnöke elmondta: az Európai Központi Bank programját vették alapul az nkp megalkotásakor, minden vállalat részt vehet benne szektortól, mérettől függetlenül, de az MNB csak hazai székhelyű vállalat, forintban denominált kötvényét vásárolhatja meg, legfeljebb az adott kötvénysorozat 70 százalékát, és maximum 20 milliárd forint lehet az egy cégtől vásárolt kötvényállomány.

Az alelnök jelezte: a programmal szeretnék helyreállítani a hazai közép- és nagyvállalati kötvénypiacot, miután jelenleg a GDP mindössze 1,5 százalékát teszi ki a vállalati kötvények állománya Magyarországon.

(Forrás: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)