Csupán az élelmiszereket, napi fogyasztási cikkeket áruló nagy áruházakra lesz érvényes az előírás, így nem kell kötelezően bővíteniük állományukat a plázáknak vagy az iparcikket kínáló üzleteknek – írja a Magyar Idők.

Fellélegezhetnek a bútor-, barkács-, sport-, műszaki és egyéb iparcikkeket kínáló, nagy eladóterű áruházakkal rendelkező láncok, valamint a bevásárlóközpontok is, rájuk ugyanis nem tervezi a kormány kiterjeszteni a kötelező foglalkoztatási minimumra vonatkozó kiskereskedelmi előírást.

A Magyar Idők értesülései szerint a jelenleg tárcaközi egyeztetésen lévő jogszabálytervezet kizárólag az élelmiszereket, napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok számára írná elő, hogy a jövőben az üzletekben hetven négyzetméterenként legalább egy dolgozónak a vásárlók rendelkezésére kell állnia.

Az elképzelések szerint az előírással a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező árusítóhelyek lesznek érintettek, vagyis jellemzően a nemzetközi és hazai láncok által működtetett hiper- és szupermarketek, diszkontok, drogériák.

A kötelező létszám meghatározásánál kizárólag az árusítótér mérete lesz a mérvadó, nem pedig az épület teljes területe. Ez könnyebbséget jelent a több ezer négyzetméteres bevásárlóhellyel rendelkező láncok számára, hiszen a kvóta megállapításakor nem kell majd számításba venni például a raktárak, mellékhelyiségek, egyéb hasznos területek méretét, vagy az adott áruháztól független bérlők által üzemeltetett külső üzlethelyiségek méreteit, csupán az áruház eladóterét.