Januárban a magyarországi nettó átlagkereset 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagot a minimálbér emelése mellett a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótléka húzta fel.

Idén januárban a magyarországi bruttó átlagkereset 5,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt (az szja kulcsa a korábbi 16-ről 15 százalékra csökkent) a nettó kereset 7,4 százalékkal nőtt éves összevetésben. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt leginkább hatással. Mivel a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek tavaly januárhoz képest, így a fizetések 6,4 százalékkal értek többet, mint egy éve – derül ki a KSH adataiból.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 249 400 forint volt. A legmagasabb fizetésnek az információ és kommunikáció területén dolgozók örülhettek (503 ezer forint), míg a legkevesebbet most is a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén foglalkoztatottak keresték (150 600 forint).

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 165 800 forint volt januárban. Idén a családi kedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – jelentősen módosultak, ami befolyásolta a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 173 ezer forintra becsülhető – jegyzi meg a KSH.