Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek – egyebek mellett ezekről döntött az Országgyűlés a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály módosításával.

A módosításokat 111 igen, 28 nem szavazattal, 32 tartózkodás mellett fogadták el.

A változás fontos eleme, hogy személyautók és motorok esetében a díjköteles alkatrészek – például gumi, akkumulátor, kenőolaj, elektronikai berendezések – után a termékdíj átalány alapon megfizethető. Ez közel 1200 gazdálkodót, gépjárműgyártókat és forgalmazókat érint.

A parlament pontosította a szankciórendszert és bővítette az értelmező rendelkezéseket is. E szerint a nem szabályozott esetekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

A jogszabály-módosítás az egyéni hulladékkezelést választókat is érinti, az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget felváltja az évente egyszeri előlegbevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követő éves elszámolási kötelezettség.

A jogszabály emellett már a külföldi, de hazai áfaregisztrációval rendelkező értékesítők termékdíjfizetési kötelezettségét is rögzíti online értékesítés esetén.

V. Németh Zsolt, a földművelési tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára korábban azzal indokolta a módosításokat, hogy a gazdálkodók és a hatóságok azonosan értelmezzék és alkalmazzák a szabályokat, s csökkenjenek az adminisztratív terhek, különösen az egyéni hulladékkezelők esetében.

MTI