Számos mulasztásra és törvénysértésre derített fényt a szlovák Állami Számvevőszék kilenc állami egyetemi kórházat érintő nagy ellenőrző akciója.

A pozsonyi, kassai, trencséni, eperjesi és besztercebányai egyetemi kórházakban végzett ellenőrzésekkel kapcsolatos jelentések a bűnüldöző hatóságok kezébe kerülnek, amire drága gyógyászati eszközök, különféle egészségügyi berendezések túlárazott közbeszerzése ad okot.

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) átfogó ellenőrző akciója nagymértékű átláthatatlanságra mutatott rá a közbeszerzések folyamatában. Az NKÚ elsősorban a 200 ezer eurót meghaladó közbeszerzéseket vette górcső alá – írja a hírek.sk.

„Több esetben is olyan társaságok kerültek ki győztesen a közbeszerzésekből, amelyeket az adott kórház előzőleg a közbeszerzési megbízás feltételezett költségeinek behatárolása céljából szólított meg, azaz előre tájékoztatva voltak az árfekvésről, valamint a közbeszerzés megvalósításának szándékáról, miáltal a többi pályázóval szemben előnyt élveztek” – közölte az NKÚ szóvivője, Daniela Bolech Dobáková. 

Más esetekben az ellenőrök a nyilvános közbeszerzés iránti potenciális érdeklődők szokatlan viselkedésére mutattak rá.

„Összességében húsz esetben kérték ki a szükséges dokumentációt, ám ajánlatot csupán egy fél tett. Mivel a kórház és a kizárólagos forgalmazó közé közvetítő kerül, annak veszélye fenyeget, hogy túlárazott vásárlásra kerül sor. Az ellenőrök 32 és 167 százalék közötti túlárazásokra derítettek fényt” – közölte Bolech Dobáková.

A gyógyászati eszközök, egészségügyi berendezések vásárlására a tavalyi évtől új szabályok vonatkoznak, amelyek célja a túlárazott közbeszerzések megakadályozása.

Az elmúlt ötéves időszakot vizsgáló ellenőrök a legtöbb esetben a költségvetési szabályokat érintő törvénysértésekre mutatnak rá, amely alapvető jogi normaként szolgál a kórházak számára a közpénzekkel való gazdálkodás terén.