Nemrégiben olvastam Roy F. Baumesister és John Tierney Akaraterő című könyvét. A legnagyobb belső erő újrafelfedezéséről szól. Nagyon érdekes módszertant mutat be, de főként kísérleteket ír le arról, hogyan működik az akaraterő.

„Könnyű egy jó és bátor döntést meghozni,
A feladat végrehajtása az, ami nehéz”

/Richard Franklin/

Több buktatója is lehet annak, ha kitűzünk egy célt, de végül nem érünk célba. Nézzünk magunkba, hányszor tettünk már magunk is hangzatos újévi fogadalmat, amiből semmi nem lett!

Vajon miért? Baumeisterék az akaraterőt egy izomhoz hasonlítják, amely túlerőltetés esetén – akárcsak az izom – kifárad. Ne gondoljuk azt tehát, hogy azért mert nem sikerült megvalósítani célunkat, nekünk már nincs is akaraterőnk, vagy nem olyan erős akaraterővel, mint másoké, akik célba értek. Pusztán azt jelenti, hogy nem tartottuk be és nem használtuk ki a legújabb kutatások által feltárt a szabályokat, hogy nem vettünk igénybe külső segítséget, pl. egy coachot, tanácsadót – vagy akár egy eszközt, amire mankóként támaszkodhattunk volna.

Az akaraterőt sok minden befolyásolhatja. Ilyen maga cél, amely fontos, hogy konkrét, elérhető legyen, kihívást jelentsen számunkra és meghatározott időhöz kötődjön. Ne tűzzünk ki több célt egyszerre, mert az csökkenti az akaraterőnket és elősegíti a feladást. Kísérletek bizonyítják, hogy csakis a „lépésről-lépésre” módszer vezet sikerhez. A sokat akar a szarka, de nem bírja a farka, közmondás is erre céloz.

Nem mindegy az sem, hogy mennyi stressz ér bennünket célunk elérése közben, és hogy a feszültséget miként kompenzáljuk. Köztudott, hogy stresszhelyzetben csökken a szervezet glükóz készlete. Ezt pótolnunk kell. De hogy hogyan, az sem mindegy. Egészen rövid távú – 1–2 órás „futamidejű” – célkitűzések esetében egy cukorbomba is megteszi. Gondoljunk csak a vizsgákra, amelyeken kifejezetten ajánlott a csokoládé fogyasztása. De ugyanez a módszer már nem válik be, ha hosszabb távon kell teljesítenünk: akkor a zöldségek és fehérjék a megoldások. Amennyiben nem tartjuk rendben szervezetünk cukorháztartását, az akaraterőnk csökkenéséhez, végül a feladáshoz vezet.

Érdekesek a drogfogyasztókra vonatkozó következtetések is. Szintén kísérletek bizonyítják, hogy a drogfogyasztók csak egészen rövid távú célok elérésére képesek és látnak előre. Ha valaki meg tudja szüntetni vagy mérsékelni tudja függőségét, azt fogja tapasztalni, hogy kitágul a jövő látóhatára.

Korcyl Kinga
fejlesztési és kiválasztási szakértő
ACC business és executive coach
Business Drive