Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség arra kéri a szlovák egészségügyi minisztériumot, hogy vegye komolyan a körzeti orvosok figyelmeztetéseit az elektronikus egészségügy rendszerének bevezetésével kapcsolatban.

A kórházak orvosai is csatlakoznak az ambuláns orvosokhoz, akik petícióval hívják fel a figyelmet az elektronikus egészségüggyel (e-Health) kapcsolatos problémákra – mondta Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke.

A rendszer bevezetése a LOZ szerint csak akkor lehet sikeres, ha az illetékesek együttműködnek az orvosokkal – írja a hirek.sk.

„Az értelmes országok politikusai az elektronikus egészségügyet fokozatosan vezették be, miközben párbeszédet folytattak az orvosokkal, nem pedig vakon és direktív módon, ahogy az Szlovákiában történik” – mondta Visolajský.

Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség szerint abszurd, hogy a cégek és a hivatalok egész csapatai évekig, többéves csúszással és hatalmas állami pénzekért – a LOZ szerint 100 millió euróért – dolgoztak az e-Health rendszeren, viszont az orvosoktól azt várják, egyik napról a másikra, saját pénzükön vezessék be a gyakorlatba az E-Healt-et, miközben páciensekkel vannak tele a várótermek.

A szakszervezeti szövetség azt javasolja, hogy halassza el az e-Health bevezetését.