A Kopaszi-gát szomszédságában épülő új városnegyed, a BudaPart minden irodaháza és lakóépülete megtervezésére külön építészt kérnek fel.

A fővárosi ingatlanpiac éhségét több átfogó koncepció mentén elégítik ki a beruházók és a kivitelezők, azonban egyik sem olyan nagy léptékű, mint a valódi új városnegyedként felépülő BudaPart – írja a Magyar Építők.

A Rákóczi-híd lábánál, a Kopaszi-gát parkos környezetével az összhangot megtalálva felépülő óriásfejlesztésben összesen 53 hektáron húzza fel a főváros legújabb városrészét a Property Market beruházásában a Market-csoport.

A dán ADEPT tervezőirodát választották a beépítési koncepció kialakítására. Schrancz Mihály, a Property Market fejlesztési igazgatója szerint azért, mert „ha megnézzük, melyek a világ legélhetőbb városai, akkor a dán főváros mindig az élbolyban van, mely nagyon tudatos városfejlesztés és tervezés eredménye”.

A BudaPart tervezésekor arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a közlekedésben az autók ne szorítsák ki a gyalogosokat a közterekről. „Azt figyeltük meg például Koppenhágában és Malmöben, hogy az jót tesz egy városrész hangulatának, ha egy utca nem üres, hanem autók mozognak rajta” – mondta el Schrancz Mihály.

Hozzátette: amint túlsúlyba kerülnek az autók, köztük a parkoló autók, az jelentősen ront az összhangon. Ezt elkerülendő ritka parkolási megoldást választottak: az iroda  és lakóépületek földszintjein is kialakítanak parkolóterületet.