Szigorították a közüzemi szolgáltatókkal szemben adósságot felhalmozó ügyfelekkel szembeni kényszerintézkedés feltételeit Romániában. A cégeknek már nem kell bírósághoz fordulniuk, a kényszervégrehajtást ezentúl maguk a szolgáltatók végeztethetik el.

A ki nem fizetett számlák ellenértékét fedező javakat már egyből a 45 napos fizetési határidő után el lehet kobozni, illetve lefoglalhatják az érintett bankszámláját. Egy másik lényeges változás, hogy az eddigi enyhébb kihágás helyett immár bűncselekményt követ el az, aki például a hálózatból lopja a vizet – írja a Krónika.

Lerövidült ugyanakkor a törlesztési határidő: a közüzemi számlákat nem a kézbesítéstől, hanem a kiállítás dátumától számított 15 napon belül kell kifizetni.

Szakértők szerint a szigorítás elsősorban a magánházban élőket érinti, hiszen ők közvetlenül a szolgáltatókkal kötnek szerződést. A tömbházakban, társasházakban a tulajdonosi társulásokon hajtják be az elmaradást, majd ezeknek a jogi személyeknek kell kiperelniük az adós tulajdonosból a tartozást – a társulásoknak viszont ennek érdekében továbbra is bírósághoz kell fordulniuk.

Éppen ezért elképzelhető, hogy a módosítások nem érik el a várt hatásukat, hiszen a szolgáltatók eddig is leginkább a tömbházlakókkal pereskedtek, a magánházakban ugyanis egyszerűen felfüggesztették a szolgáltatást, így bírták fizetésre az ügyfelet. A társasházakban ez nem megoldás, mivel egy vagy néhány rosszul fizető kliens miatt nem büntethetik a rendszeresen időben törlesztő lakókat is.

A legutóbbi, 2015-re vonatkozó adatok szerint a háztartások 32,2 százaléka nem tudta időben kifizetni a közüzemi vagy más jellegű számlákat (például a bankhitel törlesztő részletét), ennek elsődleges oka pedig a családok nehéz anyagi helyzete.

Legtöbben az elektromosáram-szolgáltatóval szemben halmoztak fel adósságot. A helyzet még rosszabb volt 2014-ben, amikor a háztartások 37,6 százaléka volt ilyen helyzetben.