Az októberi 28 után januárban 25 pont volt a MKIK GVIkkv-körképének Konjunktúra Mutatója; a tisztán külföldi tulajdonú cégeknél az index 32 pontra emelkedett.

A 2017. januári adatfelvétel tanúsága szerint a hazai kkv-szektorban az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest kis mértékben romlott: a Kkv-Körkép Konjunktúra Mutatója az októberi 28 pontról 25 pontra csökkent. 2016 januárjában szintén 25 ponton állt a mutató – olvasható az MKIK GVI legfrissebb Gazdasági Havi Tájékoztatójában.

A Bizonytalansági Mutató értéke továbbra is 38 pontos szinten áll. (2016 januárjában 37 ponton állt). A Bizonytalansági Mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a kkv-kat, továbbra is csak a kis- és középvállalkozások egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik. A Konjunktúramutató a 2016. áprilisi csúcs (33 pont) után kis mértékben visszaesett júliusra (27 pont), majd októberben stagnált (28 pont), most pedig ismét csökkenés (25 pont) következett be.

A Konjunktúra Mutató alakulása vállalati jellemzők szerint

A gazdasági ágakat tekintve a feldolgozóipari cégek (28 pont) emelkednek ki, amelyekhez képest kicsit elmaradnak a kereskedelmi (25 pont) és az építőipari cégek (23 pont), a gazdasági szolgáltatások terén tevékenykedők Konjunktúra Mutatója pedig jelentősen alacsonyabb a többi kategóriánál: mindössze 17 pont.

A vállalkozások export tevékenysége szerint a Konjunktúra Mutató értéke közel azonos a részben (28 pont) és döntően (29 pont) exportáló cégek esetében, amelyekhez képest elmaradnak a nem exportáló (24 pont) vállalkozások.

Létszám-kategóriák szerint a legnagyobb, 100-249 fős kis- és középvállalkozások (29 pont) Konjunktúra Mutatója a legmagasabb, a 20-49 fős cégek (24 pont) és az 50-99 fős cégek (22 pont) Konjunktúra Mutatója között nem figyelhető meg jelentős eltérés.

A tulajdonosi szerkezet mentén a tisztán hazai tulajdonú (24 pont) és a részben külföldi (22 pont) tulajdonú cégek esetében nem tér el jelentősen a Konjunktúra Mutató értéke, viszont a tisztán külföldi tulajdonú cégek (36 pont) mutatója kiemelkedően magas az előbbi két kategóriához képes.