A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) összesítése szerint a hétfői és a keddi viharokat követően a biztosítókhoz csaknem négyezer kárbejelentés érkezett, ezek előzetesen becsült értéke megközelíti az 500 millió forintot.

A Mabisz közleménye szerint az ingatlanokat átlagosan 125 ezer forintos kár érte, ugyanakkor vannak több száz ezer forint értékű káresetek is, amelyeknél elsősorban az ingatlanok tetőszerkezete sérült meg. A bejelentések mintegy 60 százaléka a vihar, illetve az orkán erejű szél okozta károkra vonatkozott. Súlyos gondokat okoztak még a villámcsapások, a jégverés és a tetőbeázás is.

Több településen fennakadást okozott a vihar az áramszolgáltatásban, mivel a kidőlt fák kárt tettek a vezetékekben, a villanyoszlopokban. A jelenlegi adatok szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, illetve Somogy megyéből érkezett – írták. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyarországi termékfejlesztés kedvező irányának köszönhetően az elemi károk kockázatai, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, az árvíz és a földrengés része az alapbiztosításoknak. A magyarországi lakásbiztosítási díjak nemzetközi összehasonlításban alacsonyak: egy átlagos méretű magyarországi ingatlanra mintegy évi 29 ezer forintért – havi 2416 forintért – lehet biztosítást kötni. 

A Mabisz és a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 végén 3,122 millió lakásbiztosítási szerződést kezeltek a magyarországi biztosító-társaságok. A KSH által nyilvántartott, mintegy 4,4 millió magyarországi ingatlant tekintve a lakóingatlanok mintegy 73 százaléka rendelkezik biztosítással. A lakásbiztosítási piacot 13 biztosító 85-féle terméke alkotja. (MTI)