Jó számokat produkál idén a magyar lízingpiac. Az első kilenc hónapban a lízingcégek által kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es teljes éves kihelyezést.

Az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 428 milliárd forintra rúgott, ami közel 19 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben – ismertette a piaci adatokat Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A különböző lízingpiaci szegmensek teljesítményéről elmondta, hogy a lakossági fogyasztás növekedése jól látható, ugyanis a személyautó- és kisteherautó-finanszírozásban 23 százalékos volt a növekedés.

Ráadásul a nagyhaszongépjárművek és buszok finanszírozása nemzetközi szinten is jól alakult. Nyugat-Európában ellaposodott ez a szegmens, míg Magyarországon növekedett mégpedig 21 százalékkal – tette hozzá.

Nyikos Katalin a jövőbeni lehetőségekre utalva közölte, több kedvező tényező, például a lendületes gazdasági növekedés, a beruházások felfutása is segítheti a lízingpiaci növekedést a következő időszakban. Kihívások is vannak, bár az alacsony kamatkörnyezet a fogyasztók, vállalkozások számára kedvező, de a lízingcégeknél ez mérsékelt kamatbevételeket jelent.

Fontos kihívás a jövőben a lízingcégek számára, hogy ebben a környezetben találjanak olyan megoldásokat, amelyek más jellegű bevételt jelentenek a számukra. Komoly lehetőséget nyújt a most zajló, ipar 4.0-nak is nevezett technológiai forradalom. Leginkább azért, mert az eszközök tulajdonlása kevésbé lesz fontos, inkább az eszközök használata lesz a jellemző az üzleti világban – fogalmazott Nyikos Katalin.

Dr. Szomolai Csaba, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy az ügyfélpanaszok tekintetében javulást ért el a lízingpiac. 2015-ig a  jegybankhoz érkező panaszok alapján a lízingcégek rosszabbul álltak, mint a nagybankok, azóta fordult a helyzet, 2016-ban és 2017-ben már a lízingpiaci szereplőké volt az előny. A lízinggel kapcsolatban érkező panaszok terén elért javulás dr. Szomolai Csaba szerint azért figyelemre méltó, mert közben a lízingpiac jelentősen növekedett. Ezzel a lízingszakma közvetve hozzájárult a jegybank fogyasztóvédelmi törekvéseihez.

A jegybanki igazgató a jogi környezetről és a változásokról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy az online ügyintézésre kell áttérniük a piaci szereplőknek. Érdemes átgondolniuk a piaci szereplőknek a teljes belső működésüket is, hogy zökkenőmentes lehessen az átállás az elektronikus adminisztrációra.