Az olasz Antitrustitalia versenyjogi hatóság közlése alapján a csomagszabályzat átláthatatlansága miatt 3 millió euróra bírságolta a Ryanairt és egymillió euróra a Wizz Airt.

Az indokolásban a hatóság kifejtette, hogy a nagy kézipoggyászra vonatkozó új szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tartalmaznak, ugyanis megtévesztik az utast, mert ennek az ára nincs beépítve az alap jegyárba. Ez pedig a szerződés egyik alapját kellene, hogy jelentse.

A gurulós kézipoggyász utaskabinban való elhelyezése minden utas alapvető joga és az utazás egyik alapvető kelléke, így plusz költségek nélkül biztosítani kell annak elhelyezését a kabinban – írta az Antitrustitalia. A szervezet továbbá az ellen is szót emelt, hogy a légitársaságok a kisméretű kézipoggyászokat engedik fel díjmentesen a fedélzetre, azokat viszont nem a lábtérben, hanem a nagy poggyászoknak kialakított fej feletti tárolókban helyezhetik el az utasokkal. A nagy méretű kézipoggyászért pedig pénzt kérnek, holott korábban az is díjtalan volt.

A hatóság szerint azzal, hogy 5 és 25 euró közötti árat kérnek a nagy kézipoggyász felviteléért, a légitársaságok nem átlátható módon emelték meg a jegyeik árát.

(NT