A hazai kkv-k átlagosan 8,5 százalékos árbevétel- és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami 2006 óta a legmagasabb várakozás. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel és profitvárakozásuk egyaránt duplájára nőtt.

Rég nem látott szintre ugrottak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) pénzügyi várakozásai – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból. A vállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevételnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami jelentős, 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb várakozása. Megfordult az eddigi trend, és már nem a stagnáló, hanem a bővülő árbevételre számítók vannak többen.

Az előző negyedévi 34 százalék helyett a cégek 45 százaléka számít 6 százalék feletti bevétel-növekedésre, miközben 53 százalékról 40 százalékra csökkent a jelenlegi bevétel szinttel tervezők aránya. A számok nagyon ígéretesek, és bőven túlszárnyalják az MNB jövő éves 2,8 százalékos inflációs előrejelzését, tehát várakozásaik szerint jó év elé nézhetnek a vállalkozások – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

A különböző méretű vállalkozások árbevétel várakozásai ellentétes irányba mozdultak, és a várt értékek igen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel-várakozásaik több mint duplájára, 5,1-ről 10,4 százalékra emelkedtek. Ezzel szemben a középvállalkozásoknál 8,7-ről 7,2 százalékra csökkent a várt bevétel-növekedés nagysága. A kisvállalkozásoknál csupán kismértékű javulás történt, jelenleg 6,3 százalékos bővüléssel számolnak. 

A hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők, ugyanis 3,5-ről 5,1 százalékra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve az látszik, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb eredményt valószínűsít. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik közel a duplájára, 3,3-ról 6,5 százalékra ugrottak év elejéhez képest. A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan eredménynövekedést valószínűsítenek (3,7 százalék), míg a középvállalkozások csupán 2,5 százalékos profitnövekedést prognosztizálnak, ami erőteljes visszaesés az előző negyedévi 6,9 százalékhoz képest.

A különböző ágazatok igen eltérő mértékű árbevétel-növekedést várnak. Jelenleg az ipari cégek számítanak a leglátványosabb, 12,2 százalékos bővülésre, de a kereskedelem sincs nagyon lemaradva a 9 százalékos várakozással. A szolgáltató és a mezőgazdasági cégek azonban jóval az átlag alatti, 6,7 és 5,4 százalékos árbevétel-növekedéssel terveznek a következő egy év során.

A profitvárakozásokat tekintve is hasonló a helyzet: az ipari cégek vannak az élen (7,4 százalék), őket a kereskedelmi cégek követik (5,4 százalék), míg a szolgáltató és a mezőgazdasági vállalkozások kissé lemaradva, közel azonos mértékű – 3,9 és 3,7 százalék – eredménynövekedést várnak az előttünk álló egy évben.

Az ipari cégek kiugró várakozásai feltehetően összefüggésben vannak azzal, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint az ipari termelés az év első hat hónapjában 5,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakához képest. Tehát a magyar ipar továbbra is erős támasza lehet gazdaság növekedésének – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.