A saját lakhatás kérdését az aktív fiatal szlovák állampolgároknak csaknem 70 százaléka saját lakásban szeretne élni. Ennek ellenére a szülői házból való távozással az utolsó lehetséges pillanatig várnak.

A Partners Alapítvány és a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésében, amely a lakhatás finanszírozására irányult, a résztvevők csaknem fele azt vallotta, hogy nem saját lakásában lakik. A megkérdezettek 27 százaléka még a szüleinél, 13 százalékuk albérletben, több mint 5 százalékuk pedig a barátjánál vagy a barátnőjénél lakik – írja a hirek.sk.

A szülőkkel együtt lakás előnyeit leginkább az egyetemisták használják ki, a 20-24 éves korosztály 68 százaléka él így, de a 25-34 éves aktív fiatalok csoportja is erősen képviselteti magát (32 százalék).

„Ebben a korban a fiatalok szakmai szempontból keresik saját magukat, karriert építenek, ezzel nemcsak a bérük nagysága függ össze, hanem az alapvető döntésekhez való hozzáállásuk” – véli Andrea Straková, a Partners Group SK pénzügyi szakembere. Véleménye szerint általánosságban érvényes, hogy a fogyasztói hitel rossz hitel.

Egyúttal elmondta, ha a hitel ésszerűen van beállítva, van pénzügyi tartalék, biztosított a jövedelem és az érdeklődő egyúttal takarékoskodni is tud, akkor jobb a hitelt törleszteni, mint albérletben élni.

Egyúttal Straková arra figyelmeztet, hogy felelősségteljesen kell a hitelfelvételhez hozzáállni. Még mielőtt az érdeklődő több tíz évre leköti magát, szükség van a helyzet értékelésére.