A multik több ezer, viszonylag vonzó fizetéssel kecsegtető munkahelyét nem tudják elegendő dolgozóval betölteni Szlovákiában.

Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter (a fotón) a kelet-szlovákiai álláskeresőket felszólította, hogy költözzenek Nyugat-Szlovákiába. Eközben a nyugati országrészben egyre nehezebb megfelelő lakhatást találni – írja a hirek.sk.

Bár az Amazon a logisztika központjában bónuszokkal együtt 920 eurónál kezdődő havi bért kínál – ami például a rozsnyói fizikai munkások bérének közel a kétszerese –, problémát jelent, hogy Szered térségében a lakásköltségek a kelet-szlovákiai kiadások kétszeresét teszik ki. Egy 1 szobás szeredi lakás havi bérleti díja 300 euró, s az energiaárakkal együtt a költségek tovább emelkednek.

Egy rozsnyói munkanélküli a több mint 20 százalékos munkanélküliséggel küszködő térségben nehezen talál munkát. Persze, a munka után akár el is költözhet a több mint 50 kilométerre fekvő Kassára vagy a 90 kilométerrel odébb található Eperjesre. Ha több mint 3 hónapig állástalan, akkor az állam útiköltségként az első félévben legfeljebb havi 135 eurós lakástámogatást adna neki.

Szereden és környékén 48 ezer euró körüli összegbe kerül egy 1 szobás lakás, aminek a megvásárlása legtöbbek számára csak jelzáloghitel felvételével lehetséges.

Szereden teljes gőzzel folyik az építkezés. Családi házak felépítéséhez három lakóövezet áll rendelkezésre. A centrum közelében pedig épül a 6 lakóháznak helyet adó Meander lakókomplexum. Három házat már fel is építettek. Egy 3 szobás első emeleti, 64 négyzetméteres, erkély nélküli lakás 80 ezer euróba kerül, egy 3 szobás, erkélyes lakás pedig 10-20 ezer euróval drágább.