Sophia Loren olasz filmszínésznő lesz a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei díszvendége, akit a seregszemle zárógáláján életműdíjjal tüntetnek ki – jelentették be a fesztivál szervezői.

A közönség többek között pénteken, június 3-án a Diákművelődési Házban találkozhat az 1950–70-es évek szexszimbólumával, aki részt vesz a tiszteletére szervezett különleges vetítésen – írja a kronika.ro.

Tudor Giurgiu, a TIFF fesztiváligazgatója úgy fogalmazott: már jó ideje egyik legfőbb vágya, hogy a kolozsvári seregszemlén vendégül láthassa a színésznőt, „számos generáció bálványát, a világ mindegyik pontján óriási sikernek örvendő” Sophia Lorent, aki egyébként először látogat Romániába.

A 81 éves sztárt az üzletasszonyok szövetségével (AFA) együttműködve hívták el a kincses városba. A TIFF-en már számos, világszerte ismert filmszínésznőt láttak vendégül: Kolozsvárra látogatott az elmúlt években Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve és Geraldine Chaplin.

Sophia Loren többször úgy nyilatkozott, hogy egész életében megtiszteltetésnek és bóknak vette, hogy szexszimbólumnak nevezik. A művészt számos elismeréssel tüntették ki a legfontosabb nemzetközi díjátadókon: az Oscar-gálán 1962-ben a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át, 1991-ben pedig életműdíjjal tüntették ki, az Aranyglóbuszon.

Többször is elnyerte a legnépszerűbb színésznőnek odaítélt Henrietta-díjat, illetve a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is életműdíjat vehetett át 1994-ben.