A magyar építőipar nyolc éves recesszió után a piaci szereplők reális várakozásai szerint tartósan növekedési pályára kerül. Ez számos kihívás elé állítja az építési vállalkozásokat, ha a piacon, a versenyben sikeresen szeretnének helytállni – mondta el Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke

A legnagyobb kihívás a szakmunkáshiány. Hogyan lehet az egész Európai Unióra jellemző építőipari szakmunkáshiányból eredő problémákat csökkenteni? – tették fel a kérdést a Mindennapi Fogyasztóvédelem legújabb számában Koji Lászlónak, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnökének.

Szükség van azokra az ágazati beruházásokra, amit a hosszú piaci recessziós időszakban nyilván nem tettek meg a vállalkozások. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) például építőipari specifikus támogatási pályázatok kiírását szorgalmazza építőgépek, technológiák, irányítási-szervezési rendszerek, kéziszerszámok beszerzéséhez, élőmunkát kiváltó fejlesztésekhez, együttműködésekhez.

Elkerülhetetlen, hogy építőipari szakmákra foglalkoztatási-képzési program induljon, ahol rövid idő alatt elméleti és gyakorlati képzést követően betanított munkások lehetnek. Az így megszerzett tudás után, ha számításaikat megtalálják, akkor a későbbiekben OKJ szintű képzésben részesülhetnek munkavégzés mellett a szakképzési alap, és uniós források támogatásával.

Ki kell mondani, hogy 15–20 év múlva sem lesz lényegesen több gyerek az iskolákban, akik építőipari szakmákat tanulnának. Ezeknek a gyerekeknek már meg kellett volna születniük. Ebből kiindulva, a nyugat-európai mintákat követve, szükségessé válik, hogy az iskolarendszerű képzőhelyeket jelentős mértékben át kell állítani a felnőttképzésre, átképzésre, továbbképzésre.

Természetesen a szakmunkáspótlás, a külföldön munkát vállalók visszacsalogatása nem megy a szakma nélkül. Jobban meg kell, hogy fizessük a jó szakmunkást. Ezt az építési vállalkozók szívesen teszik, ha a piac is megfizeti! Élhetőbb munkahelyi körülmények megteremtése, a szakma vonzóbbá tétele igazi, nagy kihívás.