Az idei év első három negyedévében alig több mint 4600 új lakás épült, ami az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint kevés a teljes évre várt 9500-hoz képest, s azt jelzi, hogy idén a tavalyinál kevesebb új lakás készülhet el.

Magyarországon 2013-ban mintegy 7300, 2014-ben több mint 8300 új lakás készült el Magyarországon mondta az adatokat értékelve Koji László az MTI-nek. Az ÉVOSZ erre az évre körülbelül 9500-zal számolt, ezt támasztotta alá egyebek mellett a kivitelezői rendelésállomány és a kiadott építési engedélyek száma is.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első három negyedévében, a kiadott építési engedélyek száma viszont 24 százalékkal, 8616-ra nőtt.

Hónapok óta nő a kiadott lakásépítési engedélyek száma, a használatba vett új lakásoké viszont csökken. Koji László szerint ennek az is oka lehet, hogy az önkormányzatok magas építményadókat vetettek ki. Ezért gyakran előfordul, hogy az ingatlan elkészül és a tulajdonosok be is költöznek, de amíg lehet, nem kérik meg a használatbavételi engedélyt, így nem kell építményadót fizetniük.

Koji László úgy látja, továbbra sincs megoldva a lakossági új lakásépítés finanszírozása, ezért épül kevés lakás. A szakszövetség elnöke szerint szükség lenne arra, hogy a kereskedelmi bankok 3-4 százalék közötti kamatozású, hosszú távú forintalapú lakáskölcsönt biztosítsanak kiszámítható feltételekkel, ami az átlagos pénzügyi helyzetben lévő családok által vállalható. Kormányzati szerepvállalással egy ilyen hitelkonstrukció kidolgozható lenne.

Koji László kiemelte: az új lakások jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adóját 5 százalékra kellene csökkenteni, ami tartósan megjelenne az árakban.