A kockázatmenedzsment lényege, hogy a vállalkozások szisztematikusan felderítsék, értékeljék és megelőzzék/minimalizálják azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a kitűzött célok megvalósításában megakadályozhatják őket.

Az üzleti életben felmerülő kockázatokból általánosságban két fajtát azonosítunk: van külső és belső kockázat. A belső kockázatra -amelyhez a folyamat-, a szervezeti és beruházási kockázatok tartoznak – teljes hatása van a vállalkozásnak.

A Deloitte 300 felsővezető és kockázati szakértő körében, különböző országokban és szektorokban végzett kutatása azt mutatja, hogy a vállalatok 81 százaléka fontosnak tartja és menedzseli a stratégiai kockázatokat. Fő céljuk a stratégiai kockázatok integrálása a vállalati üzleti stratégiába. A külföldi vállalatvezetők már realizálták annak jelentőségét, hogy ha előre felkészülnek és minden lehetséges kockázatot próbálnak számításba venni, akkor nagymértékben le tudják ezeket csökkenteni, és jelentős lépést tesznek annak irányába, hogy a vállalkozásuk hosszú időn keresztül sikeres és nyereséges legyen.

A belső kockázatok menedzselését a nagyvállalatoknál erre kijelölt személyzet látja el a vállalkozás méretei miatt. De a módszert a kis- és középvállalatok is könnyedén tudják alkalmazni, ha szánnak rá egy kis időt és energiát. Nem kell más hozzá, mint hogy a vállalkozásokban a saját tevékenységükben szakértő emberek előre gondolkodjanak és kiderítsék, hogy a következő lépésük milyen kockázatokat rejt, és ezeket hogyan lehet minimalizálni.

Tapasztalatok szerint hazai szinten még nagyon sok a nyitott kérdés a kockázatmenedzsment témájában, pedig sok szervezet, többek között a BKIK segít a tájékozódásban, ismeretszerzésben. Ön tisztában van a gazdasági tevékenységét érintő összes kockázati elemmel? Kérjük, az alábbi linkre kattintva töltse ki kérdőívünket, mellyel segíti a témában kutató hallgató, Neuvert Álmos Richárd (Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara) munkáját. A szakdolgozat eredményeit a Kamara munkatársai is felhasználják majd, hogy az Önök igényeihez leginkább illeszkedő vállalkozói szemináriumokat kínálhassák.

Kérdőív: Kockázatmenedzsment helyzete Magyarországon a kkv-nál