A vállalkozásoknak a régióban is kiemelten fontos, hogy jól felmérjék a termékük piacát, nyújtsanak való megoldást egy létező problémára, legyen erős csapatuk és higgyenek abban, amit csinálnak – vélik a Magyar Kockázati Tőke Szövetség (HVCA) szakértői.

Kövér József, a 3TS Capital Partners partnere, a Magyar Kockázati Tőke Szövetség (HVCA) kelet-közép-európai kockázati, magántőke és vállalatfinanszírozási szakértője úgy véli, hogy a helyi piac mérete miatt mindenképpen Lengyelország és Törökország a régió legkedveltebb befektetési célpontja. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ha egy nemzetközi piacokat célzó startupba fektetnek pénzt, akkor kevésbé fontos az adott cég származási helye, inkább a vállalkozásban rejlő potenciál számít. „Ilyen értelemben a sok nemzetközi startuppal rendelkező Magyarország is egyértelműen kiemelt szerepet játszik a befektetői térképen.” 
 
Czirják László, az iEurope Csoport társalapító partnere ezzel szemben olyan kisebb országokat emelt ki a régióban, amilyenek a balti államok vagy Szlovénia. „Itt ugyanis nagyon erős a vállalatok technikai készsége és tudása illetve a helyi piacok relatíve kisebb mérete miatt a vállalkozóknak a kezdetektől fogva európai vagy globális terjeszkedésben kell gondolkodniuk.”
 
A legnagyobb kockázatok egyike a régióban is az, ha a befektető nem találja meg a megfelelő vállalkozást, a megfelelő emberekkel, csapattal. Gondot jelent továbbá, ha a vállalkozó nem képes az üzletfejlesztésre koncentrálni és növekedést produkálni, vagy nem tudja megvalósítani az üzleti tervet. 
 
A régió exit, azaz kilépési lehetőségeiről ugyanakkor mindkét szakértő pozitívan és optimistán nyilatkozott. A közelmúlt sikeres exitjei közül több meghaladta a 100 millió dollárt; ilyen például a Liverail, amelyet a Facebook vett meg, a Telerik, amely a Progress Software tulajdonába került, illetve a Livechat, amelyet a varsói tőzsdére vezettek be.
 
Czirják László szerint a jövőben még kreatívabban kell megtalálni a régióban a tehetségeket; a szakember úgy véli: „a siker kulcsa egy erősebb ökoszisztéma fejlődése lenne, amit nem lehet csak állami pénzből kiépíteni”.