Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő sorsa a saját kezében van. A parlament nem tudta elmozdítani posztjáról, így csak akkor távozhat, ha lemond.

Ukrajna egyik fele azon dolgozik, hogy távozzon a bársonyszékből Arszenyij Jacenyuk (a fotón). Az ország másik fele viszont úgy tartja, teljesen mindegy, hogy ki a miniszterelnök, úgysem változik semmi.

Előbbiek csapatát erősíti Kijev főpolgármestere, az egykori profi ökölvívó bajnok, Vitalij Klicsko is. Facebook bejegyzésében távozásra szólította fel Jacenyukot, mint írta: ez a kormány semmit nem tett a valódi reformok bevezetéséért. Klicsko sarkosan fogalmazott: „azt nem lehet mondani, hogy semmi nem változott, mert minden rosszabb lett”.

Arszenyij Jacenyuk hetek óta lebegteti távozását. Két napja erre maga az államfő, Petro Porosenko is felszólította. Helyette a kormányfő a parlamentben bizalmatlansági szavazást indítványozott maga és kabinetje ellen, azonban ez elbukott. A távozáshoz szükséges 226 szavazat helyett ugyanis 194-en nyomtak igen gombot. Ez azt jelenti, hogy a törvény értelmében hasonló procedúrát legközelebb a parlament őszi ülésszakán lehet kezdeményezni.

A miniszterelnök persze még dönthet úgy, hogy lemond. A volt kormányfő, a börtön évei után ismét a parlamentben politizáló Julija Timosenko szerint ezt minnél előbb meg kellene tennie, és szakértői kormányt kellene felállítani.