Az idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a KKVHÁZ Megyék Versenyét. A főszervező Gulyás Józsefet, a KKVHÁZ vezérigazgatóját kérdeztük.

– Ez a negyedik KKVHÁZ Megyék Versenye. Mi motiválja a szervezőket?

– A KKVHÁZ a megalakulásakor egy küldetést is magára vállalt, hiszen a nevünkben rögzítettük, hogy a kkv-szektort tekintjük partnerünknek. De tegyük félre a reklámot. A hazai kkv-szektor a nemzetgazdaság meghatározó tényezője, a hazai vállalkozások 99 százaléka kkv. A kormány is kiemelt céljának tekinti a szektor támogatását. A szabályozási munka szinte minden eleme foglalkozik a vállalatoknak ezzel a mérettartományával. A kereskedelmi bankok kiemelten foglalkoznak a kkv-szektor finanszírozásának a kérdésével. Az uniós pályázatok jelentős részét irányítja a kormányzat a hazai vállalatok – azon belül is a kkv-szektor – felé. Nagyon sok szereplő megtalálta a helyét ennek a vállalkozói körnek a támogatásában. Mi is, hiszen a tudásközvetítést, az összefogás lehetőségét és a közösségi élményt kínáljuk.

– Hol lesz a verseny, hogyan lehet bekapcsolódni?

– A Nemzetgazdasági Minisztérium a kezdetektől támogatta a versenyt. Az első három évben a NAV dísztermében versenyezhettek a megyék csapatai. Nem lehet eléggé megköszönni az adóhivatalnak ezt a gesztusát. Az idén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lehetővé tette, hogy a József nádor téri Pénztárteremben lehessen a verseny. Aki érdeklődik, tegye szabaddá a november 24-i délutánját. Izgalmakban, okos gondolatokban és megható összefogásban lesz része. Aki versenyezne is, jelentkezzen valamelyik megyei vagy a budapesti csapatába. A határokon túl élők is bekapcsolódhatnak.

– Vannak más kezdeményezéseik is?

– Büszkék vagyunk arra, hogy mára a cégünket az ágazatok és régiók csúcstalálkozóinak a specialistájaként tartják számon. Egy éve javasoltuk például a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy kiemelten kellene foglalkozni a kisvállalatok ügyvezetőinek képzésével. Dr. Odrobina László helyettes államtitkár elgondolkodott, majd azt mondta: kiváló ötlet, megcsináljuk. Ma az OKJ képzések sztárja a Kisvállalatok ügyvezetője képzés. A siker mögött az is áll, hogy a minisztérium remek érzékkel nyelvi és IT-képzést is tett a programba.

Vannak még további kezdeményezéseink is, de ezeket ma még nem érzem a nyilvánosság számára érettnek.