A kkv-k kapacitásbővítését célzó GINOP-felhívások egyikének jelentősen megemelte a keretösszegét a kormány, a másik keretösszeget ugyanakkor csökkentette.

A hivatalos pályázati portálon megjelent tájékoztatás szerint a Széchenyi 2020 keretében megjelent

  • „Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című (GINOP 1.2.1-16) felhívás keretösszege 48 milliárd forintról 108,94 milliárd forintra emelkedett,
  • a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című (GINOP 1.2.2-16 kódszámú) felhívás keretösszege 32 milliárd forintról 26,33 milliárd forintra csökkent.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) megjelent felhívások forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

GINOP 1.2.1-16

A felhívás célja „a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai kkv-k termelési kapacitásainak bővítése, amely során korszerű termék előállítási képességek megteremtésének és bővítésének céljából lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására” – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban.

A 2016 végén megjelent eredeti keretösszege 18 milliárd forint volt, ezt már 2017 márciusában 48 milliárdra forintra emelték. Akkorra azonban a felhívást a nagy számú jelentkező miatt átmenetileg fel kellett függeszteni. A mostani keretösszeg-emelést „a különösen nagyszámú támogatási kérelem forrásigényével” indokolta a kormány (amely 150–200 sikeres támogatási kérelemmel számol).

További részletei itt olvashatók.

GINOP 1.2.2.-16

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című felhívás is 2016 decemberében jelent meg, és hasonló pályát futott be, mint 1.2.1-es „rokona”. 2017 márciusában felfüggesztették, majd 21-ről 32 milliárd forintra emelték a keretösszeget. (A nyertesek számát 1000 és 2000 közé becsüli a kormány.)

A felhívás célja „a kkv-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése”.

További részletek itt olvashatók.